Rangka Kerja Ekonomi Indo-Pasifik (IPEF) perlu digunakan sebagai platform untuk memulakan paradigma baharu Abad Ke-21 bagi memastikan pertumbuhan yang lebih cepat dan adil untuk ekonomi di rantau ini, selain menggalakkan keterangkuman dan kemakmuran bersama.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata kepentingan strategik dan ekonomi rangka kerja itu terletak pada keupayaannya untuk mengukuhkan ekosistem perdagangan serta memberikan dorongan untuk memacu penglibatan dan kerjasama ekonomi.

Datuk Seri Mohamed Azmin berkata rangka kerja itu merupakan instrumen diplomasi ekonomi yang penting dalam menjalin hubungan di peringkat seterusnya antara Amerika Syarikat dan rantau Indo-Pasifik.

Beliau turut menggesa kepada penyelesaian kolaboratif bagi isu perdagangan melalui rundingan dan dialog berikutan pendekatan itu sesuai dengan rantau ini.

Bantuan teknikal dan pembinaan kapasiti perlu menjadi sebahagian daripada IPEF, dan peraturan asas pula penting bagi memastikan perbincangan yang lebih cekap melalui proses rundingan.

Beliau berkata dalam kenyataannya selepas menghadiri mesyuarat peringkat Menteri tidak rasmi IPEF untuk kemakmuran dengan 13 rakan rangka kerja yang lain di Paris.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini