New Zealand melancarkan pelan tindakan bebas asap rokok yang bertujuan mengurangkan tabiat merokok harian kepada kurang daripada lima peratus bagi semua kumpulan penduduk menjelang 2025.

Rancangan yang dikenali sebagai Pelan Tindakan Bebas Asap Rokok Aotearoa 2025 itu menumpukan kepada enam bidang utama termasuk dasar-dasar untuk mengurangkan “ketersediaan, ketagihan dan daya tarikan” produk tembakau secara radikal.

Menteri Bersekutu Kesihatan, Ayesha Verrall ketika memaklumkan perkara itu di Parlimen, berkata dasar baharu itu termasuk menjadikan produk tembakau lebih sukar diperoleh dengan mengurangkan bilangan kedai yang menjualnya dan mengurangkan paras nikotin dalam produk tembakau yang dihisap.

Ia bertujuan membantu individu berhenti merokok dan membantu orang ramai, terutamanya golongan muda daripada ketagihan rokok.

Rancangan itu juga akan menghalang pembuatan produk tembakau dengan cara yang membuatkan orang ramai ketagihan selain memulakan generasi bebas asap rokok dengan menetapkan perbuatan menjual atau membekal rokok sebagai satu kesalahan selepas tarikh tertentu.

Merokok masih menjadi punca utama kematian yang boleh dicegah di New Zealand dan menyebabkan satu daripada empat jenis kanser.

Kemudaratan berkaitan rokok amat berleluasa di Maori, Pasifik dan masyarakat berpendapatan rendah.

Tabiat merokok membunuh kira-kira 4,500 hingga 5,000 orang setiap tahun di New Zealand, dengan kira-kira 12 hingga 13 kematian setiap hari akibat merokok atau terdedah kepada asap rokok.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini