Risiko ditimbulkan varian Omicron kekal tinggi selepas kes Covid-19 di seluruh dunia melonjak sebanyak 11 peratus minggu lalu.

Amaran dikeluarkankan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) itu selepas Omicron mengatasi varian Delta di negara yang sebelum ini dominan dengan varian maut tersebut.

Menurut agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, PBB, bukti konsisten menunjukkan varian Omicron mengatasi kelebihan berbanding varian Delta dengan dua kali ganda masa dua hingga tiga hari.

Malah, penularan itu memaksa kerajaan dari China sehingga ke Jerman dan Perancis sukar mencari keseimbangan antara mengenakan sekatan antivirus serta teruskan membuka ekonomi dan kehidupan masyarakat.

Belanda dan Switzerland menyatakan, Omicron menjadi varian dominan di kedua-dua negara itu.

Bagaimanapun, terdapat kajian yang mengesyorkan varian baharu COVID-19 itu hanya mengakibatkan kesan lebih sederhana.

Menurut WHO, data awal dari Britain, Afrika Selatan dan Denmark yang ketika ini merekodkan kadar kebolehjangkitan tertinggi dunia merangkumi seorang individu, mencadangkan terdapat pengurangan risiko dimasukkan ke hospital bagi pesakit dijangkiti Omicron berbanding Delta.

Tambahnya, data lanjut amat diperlukan untuk memahami tahap teruk yang diakibatkan Omicron dan meminta semua pihak berwaspada.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini