Kerajaan Pahang memperoleh hasil sebanyak RM52 juta daripada 40 syarikat berkaitan kerajaan (GLC) negeri pada tahun ini, apabila ia berjaya menangani isu ketirisan dan kebocoran hasil yang berlaku.

Menteri Besar Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata jumlah itu dilihat meningkatkan daripada RM20 juta pada tahun sebelumnya, dan RM12 juta pada tahun 2019.

Beliau berkata perkembangan itu menunjukkan bahawa GLC boleh menyumbang kepada kerajaan negeri yang banyak membantu, termasuk memberikan tanah kepada mereka untuk berniaga, dan jika ia diuruskan dengan baik, tiada ketirisan dan kebocoran, boleh memberi sumbangan kepada kerajaan negeri.

“Sumbangan ini boleh digunakan untuk membantu rakyat seperti yang berlaku ketika pandemik COVID-19 (memuncak),” katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Penyampaian Anugerah Integriti, Governans dan Anti Rasuah (AIGA) 2020 Pahang yang turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali di Kompleks Yayasan Pahang hari ini.

Katanya setakat ini semua GLC Pahang berada di landasan baik, dengan tiada satu pun disenaraikan sebagai ‘bendera merah’ dalam aspek ketirisan, namun penambahbaikan sentiasa perlu dilakukan bagi membendung peluang rasuah yang mungkin berpunca daripada kelemahan sistem.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini